A model to simulate the heat and moisture transfer in cacao transported in containers. In: Agrotrópica v. 1 p. 204-212, 1989.
Título: | A model to simulate the heat and moisture transfer in cacao transported in containers. In: Agrotrópica v. 1 p. 204-212, 1989. |
Autor(es): | Sgrillo, Ricardo B. Araújo, Kátia R. P. Milde, Luiz C. E. |
Editor: | Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) |
Idioma: | en |
Tipo: | Artigo |
Data: | 1989 |
Resumo: | A compartmental deterministic model to simulate the heat and moisture transfer in a composite system of cacao beans being delivered in a container inside a ship hold was developed. The model forecasts the temperatures and humidity leveIs for each component of the system (cacao beans, walls of the container and interior air), as a function of the externaI temperature (conventionaI container) and externaI relative humidity (ventilated container). Comparing the simulated with actual results , there are indications that the model provides a good prediction of the temperatmes of each component and also predicts the general tendency of the variations of the moisture leveIs of each component. |
Palavras-chave: | THEOBROMA CACAO; SIMULAÇÃO; MODELO MATEMÁTICO; CONTENTOR |
URI: | http://192.168.3.118:8080/handle/1/1171 |
Aparece nas coleções: | Revista Agrotrópica |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
BR9100604.pdf | 26,3 MB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Os itens da Biblioteca Digital são de acesso aberto para uso não comercial, desde que citada a autoria e a fonte. Salvo quando outras restrições estiverem expressas no termo de uso.